Phuketissa taitaa tänään olla yleinen pyykkipäivä. Joka puolella leijailee voimakas huuhteluaineen tuoksu. Syykin on selvä. Tänään on ensimmäinen täysin aurinkoinen päivä reiluun viikkoon. Siis koko siihen aikaan, kun me ollaan täällä oltu. Toki pyykkiä voi muulloinkin pestä, mutta kuivaukseen tarvitaan hyvin ilmastoitu tila ja tuuletin. Nyt pyykin voi nostaa kuivumaan aurinkoon.

 

Täällä on turha ruveta itse pyykkäämään vaan pyykit viedään aina pesulaan. Niitä on tienvarressa vähän joka kulmalla ja esimerkiksi eilinen pyykkisatsini, noin 20 vaatetta, maksoi yhteensä 1, 5 euroa. Vaatteet sai takaisin kuivina, silitettyinä ja viikattuina. Jopa sukat oli silitetty!

 

***************

1913847.jpg

Kaloja torilla

 

Ensimmäinen kouluviikko on nyt takana takana ja sen perusteella taitaa tulla aika opiskeluntäyteiset kaksi ja puoli kuukautta. Koulua on maanantaista perjantaihin ja tunteja on klo 9-12 yhtä ainetta ja klo 13-16 toista ainetta. Yhteensä aineita on kuutta eri, joista jokaisella on valittuna neljä, joten joinain päivinä koulua on vain aamuisin tai sitten vain iltapäivällä. Väliin sattuu myös vapaapäiviä, koska lukujärjestys muuttuu joka viikko. Tulevana perjantaina meillä on Pasin kanssa molemmilla vapaata, joten lähdemme varmaan jonnekin vähän kauemmas tutkailemaan thaikulttuuria.

 

Kouluaineina mulla on thaikieltä, thaimaalaisen ruuan valmistusta, kansainvälistä bisnestä ja strategista johtamista. Thaikielessä kirjaimet alkavat pikkuhiljaa näyttää tunnistettavilta ja lausuminenkin luonnistuu. Sanat vain ovat keskenään liian samanlaisia ja ääntämiseltään erikoisia, että niitä on vaikea muistaa.

 

Thaikokkaus on varmastikin kaikkein hauskinta. Ensimmäisellä kerralla nuuskuteltiin thaimaalaisia ruokayrttejä, kuten limen lehtiä ja sitruunaruohoa. Seuraavalla kerralla tehdään retki torille. Lopuilla kerroilla päästään kokkailemaan, tehdään itse muun muassa currytahnaa ja thaimaalaisia jälkiruokia. Nams!

 

Business ja johtaminen ovatkin sitten jotain ihan muuta. Ensimmäisillä tunneilla syliin iskettiin noin tuhatsivuiset opukset sekä tehtiin selväksi, ettei poissa saa olla kuin kolme kertaa, muuten kurssi automaattisesti hylätään. Kumpaakin kurssiin kuuluu ryhmätöitä ja läsnäoloa kontrolloidaan lähes jokakertaisilla pistareilla. Onneksi aiheet ovat jo entuudestaan tuttuja, joten taas pääsee vain sanomaan, että kertaus on opintojen äiti.

 

Vaikka koulua on paljon, jää aikaa silti runsaasti kaikkeen muuhunkin. Joka toinen päivä suuntaamme Phuket Towniin kuntosalille ja aurinkoisina päivinä otamme aurinkoa hotellin uima-altaalla. Viikonloppuna suuntasimme paikallisbussilla Patongille, sille suurimmalle turistirannalle, ja lauantai-iltana varasimme hotellista saunan (=höyryhuone) ja porealtaan. Myös thaimaalaisiin opiskelijoihin on jo vähän tutustuttu ja heille hyödyllisiä sanoja suomeksi opetettu. Kunhan vähän thaikielen kannat notkistuvat, niin pääsee myös sitä harjoittelemaan ihan käytännössä. Thaitytöt puolestaan ovat ihan innoissaan, kun saavat harjoitella meidän kanssa englantia.

 

Tästä se verkostoituminen alkaa: Jindii thii daj ruu cak, kha! Eli hauska tutustua.

1913850.jpg